sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Marsulani

Tässä odottelen, että saan ensi viikolla kolme karanteenissa olevaa marsua ujutettua laumaan, joten heistä kuvia ja esittely pystyn tekemään vasta sen jälkeen. Tuota odotellessa ajattelin esitellä teille 'Marsulani' eli olohuoneessa sijaitsevan kaapin, sekä kertoa teille marsujeni ruokinnasta.

Marsukaappi marraskuussa 2012
Marsukaappi
Marsuni asuvat kuusi kerroksisessa 'marsukaapissa', jonka yhden kerroksen koko on 140x48cm. Tuo ala on jaettuna kahteen osaan, joista pienempi ns. pesäkoppipuoli on kooltaan 46x48cm ja ns. häkkipuoli on kooltaan 94x48cm. Lain mukaanhan yhteen kerrokseen saisi majoittaa kolme marsua, mutta itse yritän pitää marsuja väljemmin ja pidän maksimina kahta marsua / kerros.

Mikäli tilanne olisi niin ideaalinen, että minulla olisi vain yksi lauma tai vastaavasti jos saan jossakin vaiheessa rakennettua uroksille oman kaapin, niin tuon nykyisen kaapinhan voi yhdistää rampeilla yhtenäiseksi tilaksi, jolloin kaikki kuusi kerrosta saisi yhden lauman käyttöön. Tällä hetkellä kuitenkin suurinosa rampeista on nostettuna ylös.

Virikkeet ja piilopaikat vaihtelevat. Piilopaikkoina pääsääntöisesti käytän erikokoisia pahvilaatikoita, joita saan käydä hakemassa paikallisesta baarista kerran viikossa. Lisäksi käytän itseompelemiani putkiloita ja pussukoita, sekä petaan marsuille mukavan pehmoisia petejä joissa on kiva lökötellä. Pyrinkin hyödyntämään vanhat vaatteeni, pyyheliinat ja petivaatteet marsuilla, joten kierrätystä harrastan sopivassa määrin.

Ruokinta.
Marsujeni ruokinnasta ei tule kovin pitkää sepustusta, sillä en ole tehnyt siitä tähtitiedettä. Marsuillani on kokoajan hyvää heinää ja suosin puolikortistaheinää (heinässä on kortta, sekä hienompaa heinää), sillä marsuillani on erilaiset mieltymyksensä heinän suhteen.

Elsi ruokailee marraskuussa 2012
C-vitamiininsa marsuni saavat vielä toistaiseksi juomaveden joukossa, mutta olemme siirtymässä joko tuoreruuan päällä tarjoiltavaan tai ruiskulla juotettavaan antotapaan, jotta voin varmistaa jokaiselle marsulle varman c-vitamiini annoksen. Lopullinen antotapa määräytyy vähän noiden marsujen mukaan, mikä kullekin on helpointa ja voi olla, että saataan jatkossa tarjoilla c-vitamiinin monella eri tapaa marsusta riippuen.

Pellettinä syötän pohjana Black Horsen Basic -hevospellettiä, johon sekoitan 1:1 suhteessa kulloinkin ostosreissulla käteen osunutta marsupellettiä. Tällä hetkellä Loloa, mutta käytössä on myös mm. Altromin pet. Lisäksi sekoitan pellettien joukkoon myös ne mahdolliset näyttelyvoitot (tällä hetkellä Premium Freddy marsuruokaa). Pyrin siis pitämään marsujeni ruokinnan myös pellettien osalta vaihtelevana, mikä vähentää nirsoilua ja helpottaa jatkossa poikasten sopeutumista uusiin koteihin, kun valmiiksi ovat syöneet "vähän kaikkea".

Tuoreruokaa marsuni saavat päivittäin ja oikeastaan voisi sanoa, että he syövät sitä tuoreruokaa, mikä on kulloinkin tarjouksessa, joten porkkanat, punajuuret, salaatit, paprikat, kurkut yms. tulevat marsuilleni tutuiksi ja kunhan pakkaset alkavat kunnolla käyn keräämässä marsuille pajunoksia jyrsittäväksi. Kesäaikaan tuoreruokinta keskittyy luonnon antimiin ja ellen ehdi ulkoiluttaa marsuja ulkona aitauksissa, niin kerään niille tuoretta sisällä syötäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti