sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Villinlännen meininki eläinten myymisessä

Kirjoitanpas tännekin asiasta, joka on mua vaivannut paljon viimepäivinä seuratessani kaupan käyntiä facebookin Lemmikit Pohjois-Pohjanmaa, MYYDÄÄN, OSTETAAN, SIJOITETAAN, ANNETAAN
 -ryhmässä.

Lainaus kyseisestä ryhmästä;
Minä: "Mua ihmetyttää syvästi tämä eläinten kohdalla av ja muutenkin ostajaehdokkaan puolelta varaus. Mun mielestä eläinten myyminen ei todellakaan mene niin, että ensimmäinen voisi eläimen itsellensä varata ja ainakin minä kun myyn noita kasvattejani, niin kyllä ne lähtee parhainpaan mahdolliseen kotiin eikä todellakaan sille, joka ensimmäisenä olisi ollut yhteyttä ottamassa. Eläin ei ole tavara, jota voisi alustavasti varata, vaan eläin on tunteva olento, joka on riippuvainen omistajastaan ja joka luovutetaan vain kotiin, joka on osannut vakuuttaa ja joka katsotaan eläimellä parhaimmaksi!"

Reilun tunnin käyttäjät ehtivät ottaa kantaa asiaan tykkäämällä ja kommentoimalla, ennen kuin ylläpito ottia kannakseen asiaan, että keskustelu täytyy siirtää pulinaboxiin, jota ei muuten yksikään ihminen varmasti jaksa lukea. Vilkaisin pulinapoxia ja sen yli 500 kommenttia sai mut tulemaan tulokseen, että minä en ainakaan sinne kirjoita. Joten päätinpäs kirjoittaa tänne.

Tuo facebookiin kirjoittamani teksti onkin jo aika hyvin asian ytimessä kiinni, mutta kommentoinnin perusteella myös eläimen hinnasta tinkiminen kummeksutti osaa eläinten myyjiä ja olen kyllä täysin samaa mieltä, en minäkään hinnasta tinkijälle eläintä möisi, sillä hinta on eläimen ainoa turva ja tae, että tuleva koti myös hoitaa eläimen lääkäriin ja muutenkin huolehtii sen asiaan kuuluvasti. Ikävä kyllä nämä hinnan tinkijät sitten hommaavat sen eläimen muualta halvemmalla ja valitettavasti useasti nämä halvemmat eläimet ovat pian uudelleen myynnissä ja koirien tapauksessa monesti ns. pilattuna eli käytöshäiriöiden kera. Okei tämä on raakaa yleistämistä, mutta valitettavasti tätä tapahtuu.

Ja jos palaamme alkuperäiseen aiheeseen, niin täytyy kyllä pohtia, että millainen ihminen alustavasti varaa eläimen josta on kiinnotunut? Pitääkö joku oikeasti eläintä käyttötavarana, jonka voi noin vain varata? Vai onko facebookin myynti käytännöt hämmentäneet lemmikin ostajia, että muiden myyntipalstojen av yms. käytännöt ovat tarttuneet niin kiinni ihmisten käytökseen, että sama jatkuu myös lemmikkien oston yhteydessä? Ja mikäli näin on, niin miten näin on päässyt käymään? Kenties näihin kysymyksiin ei koskaan saa selvää vastausta, mutta ehkäpäs aloittamani keskustelun tynkä saisi eläinten myyjät ja ostajat miettimään, millä tavalla eläimiä myydään ja jospas kyseisen palstan ylläpito seuraisi jatkossa myös tätä käytäntöä ja puuttuisi siihen, sillä tämä varaaminen ei kyllä ole eläimen eikä sen myyjänkään etu, sillä av:n tekstin seurauksena voi se oikea kunnollinen koti olla ottamatta yhteyttä.

2 kommenttia:

  1. Minulle on myös tullut näitä "varaisin alustavasti" -yhteydenottoja, jonka jälkeen yhteyttä ottanut on saanut aika ripityksen. Osa on vielä sen jälkeen palannut asiaan, osa ei. :D

    VastaaPoista
  2. Ehdotin jonkunaikaa sittten oman paikkakunnan "kirppiksen" eläinosioon erillistä sääntöä, juurikin vedoten tuohon typerään av-juttuun, kun eläin ei ole tosiaan mikään tavara. Ei kuulema ollut tarvista, joka jokainen voi itse kirjoittaa jokaisen eläimen kohdalle, ettei ilmoituksessa päde av tai eläin ei lähde ensimmäiselle kiinnostuneella, vaan sille kenet mä valitsen parhaaksi kodiksi kasvatilleni.

    Tuon pitäisi olla mielestäni ihan itsestään selvyys, ettei eläimet ole tavaroita, joita voi alustavasti varata ja odottaa saavansa sitten itselleen, mutta näemmä ei olekaan. arght.

    VastaaPoista